• ASN Bank: zo kan het ook
09 maart 2012
09 mrt 2012

ASN Bank: zo kan het ook

Chapeau: Bewuste keus voor verduurzaming leegstaand kantoorgebouw

Wanneer je er als bedrijf voor kiest om voor je nieuwe kantoor een leegstaand gebouw te verduurzamen, geef je in het huidige tijdsbeeld een duidelijk signaal af. De ASN Bank deed het. De 120 bankmedewerkers zetelen sinds medio maart in een voormalig kantoorpand van het Ministerie van Economische Zaken aan de Haagse Bezuidenhoutseweg. Dat gebouw lijkt de bank als een handschoen te passen.

De ASN Bank, een zelfstandig onderdeel van SNS Reaal, is een bank die duurzaam betalen, beleggen en sparen van oudsher hoog in het vaandel heeft. Vanuit die bedrijfscultuur was het bouwen van een nieuw kantoor dan ook geen optie. Adjunct directeur Joyce van der Est, tevens hoofd Operationele Zaken bij de bank: ‘Ons oude kantoor aan de Alexanderstraat was ernstig aan renovatie toe. Dat pand hadden we alleen niet in eigendom. We hebben wel met architecten en de pandeigenaar bekeken of we het gebouw konden kopen en verduurzamen, maar dat is er uiteindelijk niet van gekomen.’ De zoektocht naar een nieuw onderkomen begon al in 2006. Daarbij kreeg de bank alle medewerking van de gemeente Den Haag en van de directeur facilitair bedrijf van moederbedrijf SNS Reaal. Door de crisis werd tijdelijk de handrem op de plannen gezet, maar uiteindelijk werd in 2010 de draad weer opgepakt.

Criteria
De criteria waaraan een nieuw onderkomen voor de ASN Bank aan moest voldoen waren duidelijk. ‘Uit Den Haag weggaan was geen optie’, stelt Van der Est. ‘We wilden daarmee aan de ene kant sociale onrust voorkomen. Veel van onze mensen komen uit Den Haag en directe omgeving. Anderzijds konden we hier mooi een leegstaand gebouw verduurzamen. Er staat zovéél leeg, dan zouden wij er niet van kunnen slapen wanneer we voor nieuwbouw zouden gaan.’ Andere eisen die aan het pand gesteld werden, waren dat het goed te beveiligen moest zijn én bij de bedrijfsprocessen van de bank moest passen. ‘Bij voorkeur zouden in het gebouw ook ruimtes voor onze duurzame partners, zoals Warchild, Stichting Natuur en Milieu, Cordaid en Amnesty moeten kunnen worden ondergebracht’, vult Van der Est aan. En die ruimte bood het kantoorgebouw aan de Bezuidenhoutseweg, met zijn ruim 3200 vierkante meter. ‘Dat zou in 2006 nog te groot voor ons zijn geweest’, klinkt het realistisch.

Het gebouw was eigendom van een Zweedse investeerder en werd gehuurd door de Rijksgebouwendienst (Rgd). Die bracht er een deel van het Ministerie van Economische Zaken onder. ‘Het pand stond sinds 2008 leeg maar er was wel leven in het pand’, vertelt Van der Est. ‘Het was allemaal keurig achtergelaten door de Rgd en ook de onderhoudscontracten liepen door.’ Dat deed de bank eind 2010 besluiten het kantoor te kopen. Op 13 december 2010 werd in het leegstaande pand het kerstdiner voor de medewerkers van de ASN Bank gehouden. ‘Iedereen mocht ons nieuwe huis meteen zien. Een jaar later hebben we het kerstdiner wéér in het pand gehouden. Toen kon men zien wat er allemaal al gedaan was. Toen was er één afdeling klaar.’

Nieuw dak
Er moest uiteindelijk nogal wat aan het uit 1964 stammende gebouw gedaan worden, voordat de bankmedewerkers er in konden trekken. Van der Est: ‘We zijn begonnen met een nieuw dak en hebben de gevel 20 centimeter naar buiten gezet.’ Ook werden de puien helemaal vernieuwd en voorzien van energiezuinigere beglazing. Met het oog op de bewaarplicht van gegevens die de bank heeft, werden brandvertragende compartimenten aangebracht. Op het witte dak wordt regenwater opgevangen, dat wordt gebruikt om toiletten mee door te spoelen. Het bovenste gedeelte van het dak wordt binnenkort nog voorzien van zonnepanelen. Het gebouw is nu nog aangesloten op de Haagse stadsverwarming. De bank kijkt nauwgezet naar de levensduur en het rendement van deze energiebron en heeft inmiddels een vergunning voor een warmte-koudeopslag lopen. Voor een stukje ‘groen’ op de werkplek wordt gezorgd in de vorm van een zogenaamde ‘levende muur’- een plantenwand die alle trapportalen beslaat.

Duurzaamheid loopt als een rode draad door het nieuwe ASN-kantoor heen. En dat voor een pand dat het energielabel G- met zich meedroeg. ‘Dat is inmiddels opgehaald naar B en wordt met de wko-installatie straks zelfs A’, weet Van der Est. ‘Onze eis was het hoogst mogelijke energielabel in bestaande bouw behalen. We willen nog wel naar A++’, klinken de ambities door. Bewegingssensoren en daglichtdetectie zorgen er nu alvast voor dat er geen overbodige energie verspild wordt. Ook de inrichting van het kantoor, waarin de huis-eekhoorn met de regelmaat van de klok opduikt, past bij de duurzame bedrijfsfilosofie. ‘Alles wat heel en bruikbaar was, is meegegaan vanuit het oude kantoor. Zo worden de oude archiefkasten opslagkasten in de kelder. De werkplekken voor de medewerkers zijn helemaal nieuw, voor een frisse, nieuwe start. Het meubilair in de openbare ruimten is allemaal tweedehands. Dat komt uit depots van Gispen Second Life of SNS Reaal.’ De verbindende vloeren op de afdelingen zijn van bamboe, het tapijt is van gerecycled afval.

Catering
Zelfs de catering in het hooggelegen bedrijfsrestaurant mét uitzicht is duurzaam. Deze wordt verzorgd door Hof Catering uit Den Haag. ‘Daar hebben ze een duurzame cateringlijn’, weet Van der Est. ‘Er wordt voor 100 procent biologisch en ecologisch voor ons gekookt.’ Door het gebouw heen staan koffiemachines van WMF, gevuld met Max Havelaar koffie. Die kan bijvoorbeeld worden opgedronken in de vergaderruimten op de begane grond. Deze zijn er in diverse stijlen, van staand vergaderen tot een ‘luie’ opstelling en een informeel ingerichte ruimte. Het lijkt er dus op dat de ASN Bank in het nieuwe kantoorgebouw van alle gemakken voorzien is. Toch stipt Van der Est één puntje aan. ‘Het parkeren. Onze ruimte is beperkt maar we huren een aantal parkeerplaatsen bij de kerk aan de overkant. We bevorderen het gebruik van openbaar vervoer en de fiets.’ En ook dat is duurzaam.

 Ton de Kort