• Kunsthal 2.0: duurzaam en beter beveiligd
03 februari 2014
03 feb 2014

Kunsthal 2.0: duurzaam en beter beveiligd

De beveiliging van de Rotterdamse Kunsthal is verbeterd door zichtbare en onzichtbare aanpassingen. Dat zei directeur Emily Ansenk vrijdag aan de vooravond van de heropening van de Kunsthal na een verbouwingsperiode van zeven maanden. Aanleiding voor de verbouwing was niet de kunstroof in oktober 2012, maar de noodzaak om de energiekosten drastisch te verminderen en het gebouw beter toegankelijk te maken.

Voor de glazen pui aan de Museumparkzijde liggen flinke keien in het gras die een ramkraak moeten tegengaan. Ook camera’s behoren tot de zichtbare aanpassingen. Wat er aan overige beveiligingsmaatregelen is genomen, houdt Ansenk voor zich. ,,Als ik alle maatregelen op tafel leg, had ik ze net zo goed niet hoeven nemen'', zegt ze.

,,Ik kan aan niemand de garantie geven dat zo’n kunstroof nooit meer zal plaatsvinden'', zegt de Kunsthaldirecteur. ,,We zijn een publiek gebouw. Er kan altijd een gek met een mes binnenkomen; er lopen veel gekken rond in deze wereld. We hebben er wel zo goed naar gekeken, dat we er niet meer van wakker liggen.''

De hoofdingang van de Kunsthal is verplaatst, zodat het publiek door het café en de winkel binnenkomt in plaats van door het auditorium. Dat kan nu afzonderlijk worden geëxploiteerd.

Het gebouw uit 1992 is door architectenbureau OMA van Rem Koolhaas, de oorspronkelijke architect, beter geïsoleerd, onder meer door het toepassen van nieuwe materialen. ,,De verduurzaming van de Kunsthal was de hoofdaanleiding voor de verbouwing'', zegt Ansenk. ,,Daardoor is de gemeente, eigenaar van het gebouw, nu af van de torenhoge energierekening.''