• Renovatie voor Universiteitsbibliotheek Groningen
16 juni 2014
16 jun 2014

Renovatie voor Universiteitsbibliotheek Groningen

De Universiteitsbibliotheek (UB) te Groningen staan aan de vooravond van een ingrijpende renovatie, die zal worden uitgevoerd door BAM Techniek. Het bijna dertig jaar oude bibliotheekgebouw gaat meer studenten ontvangen, beter ingedeeld worden, worden verduurzaamd en technisch worden voorbereid op de (digitale) toekomst. Niet alleen krijgen de meeste studentenwerkplekken een eigen stopcontact en wordt de capaciteit van het wifi-netwerk aanzienlijk vergroot, ook het binnenklimaat zal gezien de hogere bezoekersaantallen sterk verbeteren. De renovatie van het klimaatsysteem zorgt voor voldoende frisse lucht, een constante temperatuur en tegelijkertijd een fors lager energieverbruik. Zo bespaart de universiteitsbibliotheek flink op de kosten. Tevens zorgt dit verbeterde binnenklimaat - samen met energiezuinigere verlichting - er ook voor dat het energielabel van het gebouw stijgt van de B- naar de A-categorie. Dit past binnen de duurzaamheidstrategie van de Rijksuniversiteit Groningen. Met name de visie van BAM Techniek op prefabricage, slim onderhoud en hinderbeperking in het door functionerende gebouw werden door de beoordelingscommissie als meerwaarde gezien bij toekenning van de opdracht. De universiteitsbibliotheek bevindt zich in het centrum van Groningen – recht tegenover het Academiegebouw. Het huidige pand is in 1987 in gebruik genomen.