• Bouwhuis: nieuw statement van bouwsector
24 maart 2006
24 mrt 2006

Bouwhuis: nieuw statement van bouwsector

Een statement van wat de bouwsector allemaal kan, dat moet het Bouwhuis worden, het nieuwe onderkomen van Bouwend Nederland. De modernste technieken en laatste inzichten maken het pand van de branchevereniging een heuse blikvanger.

De vereniging van bouw- en infrabedrijven betrekt het kantoor halverwege mei, maar secretaris Charles Groeneveld van de vereniging en adviseur ontwikkeling Erik Paap laten graag zien hoe mooi het allemaal moet gaan worden. Behalve de groei van het gebouw heeft ook Bouwend Nederland zelf een aantal ontwikkelingen doorgemaakt. Bij het maken van de plannen voor het Bouwhuis bestond de vereniging namelijk nog niet. Verschillende binnen het Algemeen Verbond Bouwbedrijf AVBB samenwerkende brancheorganisaties fuseerden toen tot Bouwend Nederland. In 2002 werd gekozen voor het Bouwhuis in Zoetermeer.

De ontwerper moest de eenheid en de kracht van de verenigingen tot uitdrukking brengen. Het Rotterdamse architectenbureau Berend Sybesma van Klunder Architecten kreeg de opdracht het pand te ontwerpen. Paap: ‘We wilden innoverend bezig zijn, behalve het uiterlijk moest ook de installatietechniek vernieuwend zijn. Dat komt bijvoorbeeld tot uitdrukking in de klimaatbeheersing. Een deel van het gebouw is voorzien van een dubbele glazen gevel. Hierdoor kunnen wij besparen op energie.’

Functies

De dubbele glazen façade heeft meerdere functies. In de zomer stijgt de warme lucht in de spouw omhoog en wordt afgevoerd via ventilatie op de elfde verdieping. In de winter wordt de voorverwarmde lucht in de glazen spouw juist naar binnen gezogen in de luchtbehandelingkasten. Hierdoor blijven de energiekosten laag. Een tweede voordeel van de dubbele gevel is dat het pand beter geïsoleerd is.

De verwarming en koeling van het pand geschiedt verder door middel van een ondergrondse warmte- en een koudeopslag. Hierbij wordt gebruik gemaakt van grondwater dat zich op zeventig meter diepte in de grond bevindt. Dit water wordt met behulp van een warmtepomp op de juiste temperatuur naar de technische ruimte van het gebouw gebracht en daarmee wordt het klimaatbeheersingssysteem van warmte of juist koeling voorzien.

Trots

Adviseur Paap is trots op het resultaat: ‘Het Bouwhuis moest minimaal voldoen aan de EPN norm. Deze stelt vast hoeveel energie een kantoorgebouw mag verbruiken, wij zitten 24% onder die norm. Hoeveel geld wij uiteindelijk gaan besparen weet ik niet, we hebben eenvoudigweg geen vergelijkbare gegevens om dat te berekenen.’ Dat het Bouwhuis daadwerkelijk minder energie verbruikt blijkt wel uit de verwarmingsinstallatie op de elfde verdieping. Paap: ‘Daar staan slechts drie kleine ketels, die normaal elk goed zouden zijn voor het verwarmen van een doorsnee eengezinswoning. Deze drie ketels werken alleen als het vriest.'

Facilitaire verdieping

De luchtbehandelingskasten zijn geplaatst op de negende verdieping, volgens secretaris Groeneveld schuilt in de keuze voor deze verdieping ook een innovatie: ‘De negende is de facilitaire verdieping, daar tref je een paar kantoorruimten, de magazijnen, de computerroom en verder alleen de installaties aan. Het is bij doorsnee gebouwen gebruikelijk dat deze installaties in een kelder of in een dakopbouw staan, maar die hebben wij hier niet.’ Bij het ontwerpen van het pand is er behalve aandacht voor de installatietechniek en het klimaatbeheersingssysteem ook aandacht geweest voor de uitstraling van het pand.

Zo heeft de architect gekozen voor een parkeergarage met een gelijkvloerse ingang via een brug over een waterpartij. Automobilisten rijden over het water recht op de hoofdentree van het Bouwhuis af. Paap: ‘Hierdoor rijdt je het gebouw binnen zonder het gevoel te hebben via een achterdeur binnen te komen. De garage zelf hebben we zo veel daglicht als mogelijk willen geven. De wanden zijn dan ook aan de voorkant opgetrokken uit glas, waardoor je eerder het gevoel hebt dat je in een showroom staat dan in een parkeergarage.’

Hoogstandje

Een ander letterlijk hoogstandje is het dakterras op de tiende verdieping. Dat maakt onderdeel uit van het vergadercentrum, dat zonder ondersteuning boven de onderliggende verdiepingen uitsteekt. De drie bomen op het dakterras werden met een hijskraan naar boven getakeld. De geplaatste naaldbomen zijn van de soort Pinus Parviflora. Deze gedijen prima zonder diepe ondergrond en konden daarom zonder problemen op de daktuin geplaatst worden.

Onderhoudstechnisch voorziet adviseur Paap voor het pand weinig problemen: ‘In principe is elke vierkante centimeter van de gevel bereikbaar, daar hebben we meerdere gondels voor die langs de wanden hangen, zodat onderhoudsmedewerkers overal bij kunnen. Uitzondering hierop is de onderkant van het uitkragende gedeelte. Het is wel technisch haalbaar om ook daar een gondel voor te installeren, maar het is goedkoper om daar één keer in de zoveel jaar een hoogwerker te plaatsen.’

Kantoorlaag

Secretaris Groeneveld wijst er op dat bewust is gekozen om de eerste kantoorlaag op de tweede verdieping te plaatsen: 'We wilden de kantoren minimaal op dezelfde hoogte hebben als het niveau van de omringende doorgaande wegen. We willen vanuit het pand niet tegen het gras van een talud aankijken.' Tijdens de realisatie van het Bouwhuis heeft Bouwend Nederland constant toegezien op het bouwproces. Groeneveld: ‘We hebben er als opdrachtgever continu bovenop gezeten en ons steeds laten informeren, daardoor voldoet het pand aan al onze eisen.

Dat is in de bouwwereld niet zo gebruikelijk. Indien men er al voor kiest om een kantoor voor de eigen organisatie te laten bouwen, zie je dat bedrijven pas gaan nadenken over de inrichting op het moment dat de verhuizing nadert. In die gevallen waar bedrijven kantoorruimten huren, zie je ook vaak dat men pas op het laatste moment gaat bedenken waaraan het nieuwe onderkomen moet voldoen. Dan moeten er nog snel allerlei aanpassingen worden gedaan. Natuurlijk zijn wij als branchevereniging goed op de hoogte van wat er bij de bouw komt kijken, maar je merkt vaak dat opdrachtgevers helemaal niet betrokken zijn bij de ontwikkeling van hun bouwproject.’

Voorbeeld

Paap noemt een voorbeeld: ‘Neem nu de beveiliging, wij hebben het zo geregeld dat maar één deur van het Bouwhuis aan de buitenkant een cilinderslot heeft. De beveiligsbeambte kan zijn ronde doen, zonder dat hij naar buiten hoeft en de inbreker zoekt zonder resultaat naar sloten om te forceren. Dat hebben we zelf zo geregeld.’ De aanbesteding van het Bouwhuis was voor de branchevereniging een hele toer.

Groeneveld: ‘Al onze leden hadden natuurlijk interesse in de bouwplannen en we hebben iedereen dan ook uitgenodigd om in te schrijven. Uiteindelijk hebben we vijf bouwbedrijven geselecteerd, die aan de voorwaarden voldeden. We hebben toen een bijeenkomst georganiseerd waarin de voorzitter onder toeziend oog van de notaris het lot moest trekken. Dat was al met al een feestelijke gebeurtenis waar uiteindelijk één bedrijf echt blij naar huis ging. We hebben voor deze methode gekozen omdat wij als branchevereniging alle leden gelijke kansen wilde geven om mee te dingen naar dit project. Gelukkig konden alle betrokkenen zich vinden in onze aanpak.’

Olivier van Bekkum

Foto's HLP

Foto-onderschrift bij dubbele glazengevel: De dubbele glazen gevel van het Bouwhuis draagt bij aan een lage energierekening.

Foto-onderschrift bij de technische ruimte: Op de elfde verdieping zetelt de facilitaire dienst, waaronder deze technische ruimte waar het klimaatbeheersingssysteem is geïnstalleerd.

Foto-onderschrift bij mannen 1 of mannen 2 (Kon zelf niet kiezen): Adviseur Erik Paap (l) en secretaris Charles Groeneveld van Bouwend Nederland (r) voor het Bouwhuis.

Foto-onderschrift ketels2: Drie ketels die normaal een huishouden kunnen verwarmen, zorgen voor het klimaat van alle dertien verdiepingen.



Mercuri Urval is een internationale adviesorganisatie

Het corporate gevoel van een sympathieke headhunter

Als je een interview hebt bij Mercuri Urval met Marcel L’Herminez, komen er spontaan drie vragen bovendrijven.

Coenen Concept bouwt tandartspraktijk in Veldhoven

‘Interieur draagt bij aan optimale dienstverlening 5504 Mondzorg’

‘Niets is onmogelijk’. Dat is het motto van Lars van Breukelen.

Mkb’ers ontdek het internationaal talent in de regio!

What about the spouses?

Eindhoven gloeit nog na van twee prachtige, drukbezochte evenementen: DDW en Glow. De regio leeft en bruist, bloeit en groeit, onderneemt en innoveert en de toekomst lacht ons tegemoet.

Wim van Wessel maakt Wesco toekomstbestendig

Eigenwijze visie en werkwijze werpen vruchten af in schoonmaakbranche

De schoonmaakbranche is volop in beweging.

De duidelijke meerwaarde van Ergon-medewerkers

‘Ik zou willen dat ik er meer kon aannemen’

Bij het horen van de naam Ergon, denken veel mensen al snel aan de schoffelaars in de gemeenteplantsoenen.

Meten is weten

Nul40 on- en offline mediabureau in Eindhoven

‘Onze klanten hebben altijd rechtstreeks contact met senior adviseurs’