• <strong><span style=Bouwprijs 2009 voor Westraven en DUO" >
12 februari 2009
12 feb 2009

Bouwprijs 2009 voor Westraven en DUO

Met de inzending PPS Huisvesting Informatie Beheer Groep en Belastingdienst in Groningen heeft DUO2 BV de Nederlandse Bouwprijs 2009 gewonnen in de categorie Integraal ontwerpen en bouwen. Kantoorcomplex Westraven van Architectenbureau Cepezed sleepte de prijs in de wacht in de categorie Gebouwen. De prijzen werden afgelopen week uitgereikt tijdens het Gala van de Nederlandse Bouw.

De Bouwprijs wordt eens in de twee jaar toegekend aan een proces, dienst, product of project dat een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan de kwaliteit van de bouw. DUO2 is een consortium bestaande uit Strukton, Ballast Nedam en John Laing. Architect is UNStudio uit Amsterdam. Onderaannemers zijn Lodewijk Baljon landschapsarchitecten, ISS en YNNO. Arup en Studio Linse hebben een belangrijke adviserende rol gehad.

De jury waardeert dit ontwerp onder meer vanwege de integrale oplossingen. 'Het integreren over de levensduur heeft gestalte gekregen door een levenscyclusbenadering, waarbij de gebruiksfase in het ontwerpproces nadrukkelijk is meegenomen, niet alleen kijkend naar onderhoud maar ook naar toekomstige scenario’s voor hergebruik', aldus het rapport. 

Het project omvat het ontwerp, de bouw en de financiering van het nieuwe kantoor van de Informatie Beheer Groep en de Belastingdienst, inclusief het beheer en onderhoud van het gebouw en verzorging van facilitaire diensten voor een periode van 20 jaar. Het gebouw biedt plaats aan ongeveer 2500 werkplekken en krijgt parkeerfaciliteiten voor 1500 fietsen en 675 auto’s. Daarboven komt een grote openbare stadstuin  en een multifunctioneel paviljoen met commerciële functies. De Rijksgebouwendienst is de aanbestedende dienst. Het gebouw, dat in maart 2011 wordt opgeleverd, is aanbesteed in de vorm van een publiek-private samenwerking (PPS). 

Bij het Gala van de Nederlandse bouw viel ook het kantoorcomplex Westraven veel lof ten deel. De jury roemde de renovatie en nieuwbouw van het complex, gelegen aan het Amsterdam-Rijnkanaal, 'een fascinerend gebouw met alle comfort voor de gebruiker'. Ook het duurzame karakter van Westraven wordt gewaardeerd. 'Het gebouw ademt vooruitgang en transparantie'.

 

Foto: HLP

Fotobijschrift: Westraven ademt volgens de jury van de Bouwprijs vooruitgang en transparantie.