• Geest van Schouwburg Arnhem hersteld <br />
09 november 2011
09 nov 2011

Geest van Schouwburg Arnhem hersteld

De renovatie van de Schouwburg Arnhem is winnaar geworden van de Willem Diehlprijs 2011, de Arnhemse architectuurprijs voor het beste restauratie- of renovatieproject. In vergelijking met de andere vijf genomineerde projecten heeft men in de Schouwburg Arnhem meer de essentie van het gebouw weten te raken met een doeltreffende inzet van beperkte middelen, aldus de jury.

De waardering gaat hierbij expliciet uit naar directeur Henk Boerhof. Hij heeft volgens de jury vanuit het idee van gastheer, goed rentmeesterschap en kennis van het gebouw weten te inspireren tot een eindresultaat waarin ook de geest van het pand hersteld is. 

De renovatie van het interieur van de Schouwburg Arnhem is vooral een interne impuls. Met de uitbouw van gemeentearchitect Pet in de jaren zeventig werd het interieur van het bestaande gebouw aangepast en de oude foyer omgebouwd tot een zaaltje voor vlakke vloervoorstellingen. In de decennia daarna werd er alleen onderhoud gepleegd waardoor deze ruimtes verrommelden. Tot de directeur twee jaar terug besloot dat er echt iets moest gebeuren.

Vanwege de voorgenomen verhuizing naar het toekomstige Kunstencluster was het budget dat hij van de gemeente ter beschikking kreeg beperkt. ‘Niettemin is het geld op een zeer strategische en effectieve manier ingezet door schijnbaar eenvoudige ingrepen: weghalen en toevoegen’, aldus de jury.  De oorspronkelijke marmeren vloeren konden daardoor niet worden teruggebracht, maar er is getracht om met nagemaakt origineel bouwbeslag, aangepast meubilair en vloerbedekking zoveel mogelijk de oude allure te herstellen.

De heropening van de Feniksfoyer en het weer zichtbaar maken van de originele geëtste ramen van W.L. Wagemans dragen daar volgens de jury enorm aan bij. ‘Dankzij deze ‘guerrilla-restauratie’ is er weer een samenhang in het geheel en wordt de theaterervaring versterkt. Het feit dat de armaturen in China vervaardigd zijn doet daar niets aan af.' Het niet realiseren van het voorgenomen herstel van de oude hoofdingang is volgens de jury het enige minpuntje in de huidige plannen. 'Dankzij deze accupunctuurarchitectuur zou het gebouw nog meer aan betekenis winnen en de openbare ruimte eromheen een stevige impuls kunnen ondergaan.’  

 

Foto: Jan de Vries DAPh

Onderschrift:  De renovatie van het interieur van de Schouwburg Arnhem is vooral een interne impuls.