• Nieuw kantoor Electrabel<br />
19 oktober 2010
19 okt 2010

Nieuw kantoor Electrabel


Kop: Leefbare werkomgeving Electrabel
  

Het nieuwe kantoor van Electrabel in Zwolle is onlangs opgeleverd. Half september hebben de ongeveer 600 medewerkers van de energiemaatschappij van Nederland het nieuwe werkomgeving betrokken. Habes Architecten was verantwoordelijk voor het volledige interieurontwerp van de casco werkvloer van circa 17.000m2 verdeeld over negentien verdiepingen in het gebouwencomplex Voorsterpoort.

Electrabel – een organisatie die gewend is aan traditionele kantoorwerkplekken – heeft met dit kantoor een belangrijke stap gezet richting een nieuwe manier van werken. Habes Architecten maakte een interieurontwerp dat stimuleert om flexibeler om te gaan met werktijden en werkplekken. Dit wordt gerealiseerd door de open werkplekken en de diverse bespreekruimtes voor zowel informeel, semiformeel en formeel overleg. Maar ook door de lockers, waardoor flexwerken makkelijker wordt gemaakt omdat werknemers niet gebonden zijn aan een vaste werkplek waar hun eigen spullen staan. Verder kan er flexibel gebruikgemaakt worden van de informele werkplekken in het restaurant met koffiecorner.

De kamertjescultuur werd dus opzijgeschoven om plaats te maken voor ruimtes die transparantie uitstralen. De ruimtes worden afgescheiden door twee kastconcepten waarvan één tot het plafond reikt en één laag is. Door de lage kasten blijft het gewenste open karakter van de verdieping behouden. Er is rekening gehouden met het feit dat Electrabel een veranderende organisatie is, waarbij ook de werkplekeisen in de toekomst kunnen wijzigen. Daarom is er voor een flexibel concept gekozen waarbij open kamers gemakkelijk om te bouwen zijn tot afgesloten werkplekken.  Alle verdiepingen beschikken over vaste elementen: een vergaderkamer voor maximaal 12 personen, kleine overlegruimtes, werkplekken en een servicecorner. Vanwege de oranje kleur is dit laatste element een heldere spil op iedere verdieping.

 

Kleurenpalet

De natureltinten van het tapijt en een lichte violetgrijze kleur voor het houtfineer van de kasten en deuren vormen de basis van het kleurenpalet voor het moderne kantoor. Meer uitgesproken kleuren zoals rood, oranje, paars en blauw zijn gekozen als accentkleuren. Deze kleuren werden ook doorgevoerd in de sfeerbepalende visuals die terug te vinden zijn door het hele gebouw. In deze beeldelementen zijn verwijzigen te zien naar energiecentrales. Niet alleen deuren, lampen en muren zijn voorzien van de terugkerende visuals; in de lobby – het visitekaartje van Electrabel – worden bezoekers en werknemers elke ochtend verwelkomd door een groot exemplaar verwerkt in een hoge gebogen glazen wand achter de ontvangstbalie.

Stalen wanden kenmerken de inrichting van het gehele nieuwe kantoor van Electrabel. Dit materiaal is bewust gekozen vanwege het duurzame karakter. Het heeft niet alleen een extreem lange levensduur, maar het is ook recyclebaar. Voor de vloerbedekking is de keuze gevallen op duurzaam geproduceerde tapijttegels. Het vaste meubilair is afwisselend afgewerkt met houtfineer en hpl.

In het restaurant kunnen medewerkers gebruik maken van leestafels, bistrozitjes of  loungebanken. Het restaurant moet de werknemers uitnodigen om de ruimte ook buiten lunchtijden zakelijk informeel te gebruiken. Deze verdieping is voorzien van twee vergadercoupés en twee vergaderzalen. De zalen zijn te koppelen tot één zaal om zo een ruimte te scheppen die geschikt is voor 40 personen. Het licht en geluid in de zalen is aan te passen aan de sfeer van de vergadering.

 

Foto:Bert van der Grift

Onderschrift: Door de lockers wordt flexwerken makkelijker gemaakt.