• <span style=Nieuwbouw vult oud schoolgebouw aan" >
22 december 2011
22 dec 2011

Nieuwbouw vult oud schoolgebouw aan

De brugklasleerlingen van de Goudse Scholen Gemeenschap (GSG) Leo Vroman zijn gehuisvest in een karakteristiek schoolgebouw uit 1919, in een jaren ‘20 wijk aan de rand van het centrum van Gouda. Aangezien het brugklasgebouw te klein geworden was voor het aantal leerlingen en de ruimtelijke indeling van het brugklasgebouw niet meer aansloot op de gewenste manier van lesgeven, is besloten dit gebouw grondig te renoveren en uit te breiden.

Dit oude, wat gesloten gebouw is opengebroken, zodat de ruimte optimaal gebruikt kan worden en er een transparant interieur ontstaat. De nieuwbouw vult het oude schoolgebouw aan en maakt er een duurzame en toekomstgerichte school van. Op de begane grond van de nieuwbouw bevindt zich de multifunctionele pauze/muziekruimte, op de eerste verdieping de drie gekoppelde specials: de handvaardigheidruimte, het tekenruimte en het lab. 

Met het creëren van verbindingen wordt een koppeling tussen oud en nieuw gerealiseerd en wordt de potentie van het bestaande gebouw maximaal benut. Hoewel het geen monument is opdrachtnemer Broekbakema voorzichtig omgegaan met de bestaande architectuur. Het beeld van het gebouw aan de straatzijde is volledig intact gebleven. De school is uitgebreid ter plaatse van de speelplaats, aan de achterkant van het gebouw.

De brugklasleerlingen zijn verdeeld in vier groepen, die elk een eigen domein in het gebouw krijgen. Het bevat een instructieruimte, stiltewerkplekken, computerplekken en een vrij indeelbare onderwijsvloer. Met schuifwanden kunnen verschillende ruimtes gecombineerd worden, zodat veel manieren van lesgeven en verschillende groepsgroottes mogelijk zijn. De knusse jaren ’20 architectuur van het bestaande gebouw is ingezet om leerlingen een thuisgevoel te geven, terwijl met de nieuwe, hightech uitbreiding de school is opgewaardeerd tot een instelling die klaar is voor de toekomst.

Foto: Menno Emmink