• Nieuwe Woonplaats heeft torderende vorm<br />
03 december 2009
03 dec 2009

Nieuwe Woonplaats heeft torderende vorm

Woningcorporate De Woonplaats heeft de Twentse Vastgoedprijs voor haar nieuwe hoofdkantoor in Enschede ontvangen. Het kantoorgebouw kenmerkt zich niet alleen door zijn duurzaamheid wat betreft flexibiliteit, binnenklimaat en energie efficiëntie. Het heeft ook een opvallend torderende en naar boven verbredende vorm.

Gelegen aan de A35 net buiten het centrum van de stad vormt deze vestiging van De Woonplaats het entreegebouw van het nieuwe werk- en woongebied Zuiderval.  Ondanks zijn opvallende uiterlijk zit de kracht van het door RAU ontworpen gebouw aan de binnenkant. Langs de randen van elke verdieping ligt een omlopende, bouwkundige koof waarin de ventilatieschachten, elektra- en datakabels geplaatst zijn. Bijna alle beschikbare ruimte is volledig vrij indeelbaar. Daarmee gaat een grote organisatorische wens van de gebruiker in vervulling. Met de verhuizing is de woningcorporatie overgestapt van kleine kantoorcellen naar flexwerkplekken en open ruimtes. Mocht de organisatie ooit weer van gedachte veranderen is een nieuwe indeling van de ruimte dankzij de functionele koof zonder problemen mogelijk.

De koeling en verwarming van het gebouw gebeurt door mede van betonkernactivering, welke airco's en radiatoren overbodig maakt. Het binnenklimaat in radiator- en airco-vrije gebouwen wordt door de meeste mensen als prettiger ervaren dan het klimaat in traditionele panden. Er zijn minder luchtverwervelingen en er zitten minder allergenen en stof in de lucht. De verspreiding van warme en koude lucht is zeer homogeen en tochtvrij. Medewerkers hebben minder last van hoofdpijn en ademhalingsklachten.

Betonkernactivering heeft niet alleen een positief effect op het binnenklimaat, maar bespaart vergeleken met traditioneel geklimatiseerde gebouwen ook energie. Voor de verwarming van het gebouw is de betonkernactivering aangesloten op stadsverwarming. Voor de koeling wordt gebruik gemaakt van grondwater. Door de efficiëntie van de betonkernactivering hoeft het grondwater daarbij niet verder mechanisch afgekoeld te worden. Het systeem werkt al met relatief geringe temperatuurverschillen. Daarom is de natuurlijk lage temperatuur van grondwater al genoeg voor de koeling van het gebouw.

Daarnaast spelen passieve ontwerp maatregelen een grote rol voor de energie efficiëntie van het gebouw. De vormgeving van het volume houdt rekening met de plaatselijke omloop van de zon, de zonwering is berekend op de geografische omstandigheden van het gebouw. Het torderende volume en de naar boven in afmetingen toenemende verdiepingen creëren per verdieping overstekken die voor zelfbeschaduwing van het gebouw zorgen. Door toepassing van efficiënte zonwering kon 60% van de gevel in glas uitgevoerd worden. Twee derde van de glaspanelen zijn transparant, terwijl een derde van de glaspanelen gekleurd zijn en een aanvullende zon- en geluidswerende functie hebben. Door de combinatie van grote glazen openingen met een nauwkeurig afgestemde zonwering wordt opwarming van het gebouw voorkomen terwijl veel energiearm daglicht in het gebouw kan treden. Het hoofdkantoor van woningcorporatie De Woonplaats heeft negen  verdiepingen met een totale bruto vloeroppervlakte van 5.100 m2. Het gebouw is sinds april 2008 in gebruik.